KARDELEN KOLEJİ FORUMU

Hoşgeldiniz

Join the forum, it's quick and easy

KARDELEN KOLEJİ FORUMU

Hoşgeldiniz

KARDELEN KOLEJİ FORUMU

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kardelen Koleji Forumu


2 posters

    Fatih Sultan Mehmet

    ll * Gokche * ll
    ll * Gokche * ll
    Süper Moderatör
    Süper Moderatör


    Kadın
    Mesaj Sayısı : 736
    Yaş : 28
    Nerden : biyerlerden...
    İş/Hobiler : müzik...internet...gezmek tozmak...ders...fln
    Lakap : gökçes
    Kayıt tarihi : 17/04/08

    Kişi sayfası
    Paylaşım:
    Fatih Sultan Mehmet Left_bar_bleue1000/1000Fatih Sultan Mehmet Empty_bar_bleue  (1000/1000)
    Güç:
    Fatih Sultan Mehmet Left_bar_bleue1000/1000Fatih Sultan Mehmet Empty_bar_bleue  (1000/1000)
    Tecrübe:
    Fatih Sultan Mehmet Left_bar_bleue1000/1000Fatih Sultan Mehmet Empty_bar_bleue  (1000/1000)

    Fatih Sultan Mehmet Empty Fatih Sultan Mehmet

    Mesaj tarafından ll * Gokche * ll Çarş. Mayıs 21, 2008 6:29 pm

    Şehzadeliği
    Fatih Sultan Mehmet 30 Mart 1432 Pazar günü şafak vakti, o dönemde Osmanlı Devleti’nin başkenti olan Edirne'de doğdu. Babası II. Murat'ın üçüncü oğluydu.[1][4] Annesi Hüma Hatun adıyla bilinir. Ancak bu sonradan kendisine yakıştırılmış bir isimdir. Hakkında bilinen tek şey gayrimüslim kökenli bir köle olduğudur.[5] Babası tarafından pek sevilmeyen Mehmed'in üç kardeşin en küçüğü olduğu için ileride tahta geçmesine ihtimal verilmiyordu.[6]

    Mehmed iki yaşına kadar Edirne'de kaldıktan sonra 1434'te sütninesi ve küçük ağabeyi Ali birlikte 14 yaşındaki büyük ağabeyi Ahmet'in sancakbeyi olduğu Amasya'ya gönderildi.[6] Burada ağabeyi Ahmet'in erken yaşta ölmesi üzerine Mehmed altı yaşında Amasya sancakbeyi oldu. Diğer ağabeyi Ali ise Manisa sancakbeyi oldu. İki yıl sonra babaları Murat'ın talimatıyla iki kardeş yer değiştirdiler. Birkaç yıl sonra ağabeyi Ali bilinmeyen nedenlerle boğularak öldürüldü. 11 yaşındaki veliaht olan Mehmed babası tarafından Edirne'ye çağrıldı.[7]

    O güne kadar iyi bir eğitim görmemiş olan Mehmed'in eğitimi için babası çeşitli hocalar görevlendirdi. Ancak dik kafalı, öğrenmeye isteksiz olan Mehmed'in eğitilmesi kolay olmadı. Sonunda babası Molla Gürani'yi görevlendirdi. Anlatılana göre Murad, Gürani'ye bir değnek vermiş ve Mehmed itaatsizlik ederse kullanmasını söylemişti. Yine aynı kaynaklara göre Gürani Mehmed'e "Baban beni seni eğitmem içim gönderdi. Ama sözümü dinlemezsen seni yola götürmemi söyledi." demişti. Mehmed bu sözlere gülünce Gürani kendisine öyle bir dayak atmıştı ki şehzade hocasından hayatı boyunca korkmuş, kısa sürede Kuran'ı öğrenmişti.[7]


    İlk kez tahta çıkışı
    II. Murad, Balkanlar’da ve Anadolu’da çeşitli sorunların yaşandığı bir ortamda Mehmed’i Edirne’ye çağırdı Ağustos 1444’te tahtı oğluna bıraktı. II. Mehmed tahta geçtiğinde henüz oniki yaşındaydı. Deneyimsiz bir çocuğun padişah olması, Osmanlılarla çatışma halinde olan devletleri umutlandırdı.

    Bir Haçlı ordusu Tuna Nehri'ni aşıp Varna’yı kuşattı. II. Mehmed ve Sadrazam Çandarlı Halil Paşa Anadolu'da bulunan II. Murad'ı Edirne'ye davet etti. II. Murad'ın gelmeye yanaşmadı ve II.Mehmed'e güvendiğini söyledi. Bunun üzerine Çandarlı Halil, II. Mehmed'in deneyimsizliği ile ilgili endişeleri nedeniyle, II.Mehmed'e babasını davet etmek üzere şu satırları yazdırmıştır: "Eğer padişah sen isen gel ve ordunun başına geç, yok; eğer padişah ben isem sana emrediyorum, gel ve ordumun başına geç" Bu şekilde bir davet alan II.Murad Edirne'yi teşrif edip, orduyu komuta ederek, 10 Kasım 1444'te Varna Savaşı’nda Haçlı ordusunu bozguna uğrattı.

    II. Mehmed’in padişahlığı Türk soylu Çandarlı Halil Paşa ile yeni padişahı destekleyen devşirme kökenli Zağanos Paşa ve Şihabeddin Paşa arasında şiddetli bir güç çekişmesine yol açmıştı. II. Murad’ın tahta dönmesini isteyen Çandarlı Halil Paşa, el altından bir yeniçeri ayaklanmasını destekledi ve II. Mehmed’i tahttan çekilmek zorunda bıraktı.


    İkinci kez tahta çıkışı
    II.Murad Edirne'ye dönerek Mayıs 1446’da yeniden tahta geçti. Mehmet sancakbeyi olarak Zağanos Paşa ve Şihabeddin Paşa’yla birlikte Manisa'ya döndü. Bu dönemde Mehmet, 1448 ve 1450'deki Arnavutluk seferlerine katıldı. Babası ölünce de 18 Şubat 1451’de Edirne'de ikinci kez tahta çıktı.
    İstanbul’un fethi

    İstanbul'un fethi

    Fatih Sultan Mehmed, İstanbul'a girerken, Fausto Zonaro'nun eseri (1854-1929)II.Mehmed , tahta çıktıktan sonra Çandarlı Halil Paşa’nın sadrazamlığına dokunmadı. Onun genç padişah olmasından dolayı yeniden umutlanan Karamanoğulları, hemen harekete geçerek Seydişehir ve Akşehir'i ele geçirdiler. Bizans da papaya başvurarak yeni bir Haçlı seferi düzenlenmesini istedi ama olumlu yanıt alamadı.

    İstanbul'un Fethi'nin Nedenleri
    1. Bizans'ın, Osmanlı Devleti'nin Rumeli'deki ilerlemesine ve büyümesine engel olması
    2. Bizans'ın Anadolu beyliklerini Osmanlı Devleti'ne karşı kışkırtarak Anadolu'daki Türk birliğini bozmaya çalışması
    3. Bizans'ın Osmanlı şehzadelerini kışkırtarak Osmanlı Devleti'nde taht kavgalarına neden olması
    4. Bizans'ın, Avrupa-Hristiyan dünyasını kışkırtıp Haçlı Seferleri'ne zemin hazırlaması
    5. Anadolu ve Rumeli toprakları arasındaki bağlantının sağlanabilmesi için İstanbul'un alınmasının gerekmesi
    6. İpek Yolu'nun Avrupa'ya açılan koluna hakim olmak
    7. Kara ve deniz ticareti bakımından İstanbul'un önemli bir konuma sahip olması
    8. Boğazlar yolu ile ekonomik canlılığın mevcudiyeti
    9. Anadolu ve Rumeli arasındaki askeri geçişin kolaylaştırılmak istenmesi
    10. II. Mehmed'in, Muhammedin ; "İstanbul elbet fetholunacaktır. O nu fetheden komutan ne güzel komutan, onu fetheden ordu ne güzel ordudur " hadisine layık olabilme düşüncesi

    İstanbul'un Fethi İçin Osmanlı Devleti'nin Yaptığı Hazırlıklar
    1. II. Mehmet, önce Macarlar ve Venedikliler ile bir barış antlaşması yaparak Balkanlar’da güven ve istikrarı sağladı.
    2. Karamanoğulları ile anlaşarak Anadolu'daki güvenliği sağladı.
    3. Bizans'a Karadeniz'den gelecek yardımları engelleyebilmek için, Anadolu Hisarı(Güzelce Hisar)'nın karşısına Rumeli Hisarı(Boğazkesen Hisarı)'nı yaptırdı. (Hisarlara rağmen, Bizans'a yardım ulaştırılmıştı).
    4. İstanbul'un güçlü surlarında gedikler açabilmek için, Bizans'ın hapisanesinden Macar Usta Urban kaçırıldı ve Edirne'de ona, o zamana kadar görülmemiş büyüklükte toplar döktürtüldü.
    5. İstanbul surlarına rahat asker çıkarabilmek için tekerlekli kuleler yapıldı.
    6. Kuşatmaya yardım için bir donanma hazırlandı.


    İstanbul'un Fethi İçin Bizans'ın Yaptığı Hazırlıklar
    1. Kale surlarını güçlendirdiler.
    2. Osmanlı Donanması'nın Haliç'te çıkarma yapmasını engellemek için, Haliç kıyılarındaki surlar güçlendirildi. Büyük toplar yerleştirildi.
    3. Bizanslılar, suda yanabilen barut, neft yağı ve kükürt ile hazırlanıp, mancınıklarla atılan Rum Ateşi(Grejuva) adlı silahı geliştirdiler.
    4. Osmanlı Devleti'nin kuşatmaya hazırlandıklarını anlayınca depolarını yiyecek, silah, mühimmat vb. şeylerle doldurdu.


    Büyük kuşatma ve İstanbul'un düşüşü
    23 Mart 1453'te Edirne'den hareket etti ve 6 Nisan 1453’te İstanbul’u kuşattı. Kuşatma, aralıklı çatışmalarla 53 gün sürdü. II. Mehmet, Çandarlı Halil Paşa’nın İstanbul’un fethine karşı bir tutum sergilemesi üzerine, son saldırı hazırlıklarını yapması için Zağanos Paşa’yı görevlendirdi. Bizans’a yardımın gelmesini önlemek için de Marmara Denizi ile Çanakkale Boğazı'nı ablukaya aldı.

    Hiçbir yerden destek alamayan Bizans’ın başkenti 29 Mayıs 1453 günü düştü. Bin yıllık Bizans İmparatorluğu'na son veren II. Mehmet, bu olaydan sonra "Fatih" (ülke alan, fetheden) ünvanını aldı.

    Fatih, bir tören alayının başında şehre girdi. İlk iş olarak Ayasofya’ya giderek burayı camiye dönüştürdü. İstanbul’u Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti yaptı. Kentin ticaret merkezi olan Galata’dan kaçmış olan Rumların ve Cenevizlilerin dönmesini sağladı. Rum Patrikliği’nin yeniden açılmasına izin verdi; ayrıca bir Yahudi hahambaşlığı ile bir Ermeni patrikhanesi kurdurdu. II. Mehmet İstanbul’u, farklı dinlerden insanların bir arada yaşadığı, ticaret ve kültür merkezi olan bir başkent yapmayı amaçladı.


    İstanbul'un Fethi'nin Türk Tarihi Açısından Sonuçları
    1. Osmanlı Devleti'nin Kuruluş Dönemi bitti, Yükseliş Dönemi başladı.
    2. İstanbul'un Fethi ile Osmanlı Devleti'nin Anadolu ve Rumeli toprakları arasındaki Bizans'ın yarattığı tehlike ortadan kalktı.
    3. İstanbul'un Fethi ile Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan ticaret yolları ele geçirildi.
    4. İpek Yolu'nun Avrupa'ya giden kolu ele geçirildi.
    5. İstanbul, Osmanlı Devleti'nin başkenti yapıldı ve II. Mehmed ülke alan, ülke açan anlamına gelen 'Fatih' ünvanını aldı.
    6. Osmanlı Devleti'nin İslâm Dünyası'ndaki saygınlığı arttı.
    7. Fener Rum PatrikhanesiOsmanlı himayesine girdi.


    İstanbul'un Fethi'nin Dünya Tarihi Açısından Sonuçları
    1. İstanbul'un Fethi ile Orta Çağ kapanıp, Yeni Çağ açıldı.
    2. İstanbul'un Fethi sırasında kullanılan büyük topların, en güçlü surları bile yıkabileceği görüldü. Bu denli güçlü topların yapılması, Avrupa'daki 'derebeylik'lerin yıkılmasına ve merkeziyetçi krallıkların güçlenmesine neden oldu.
    3. İstanbul'un Fethi ile İpek Yolu'nun Orta Asya'dan Avrupa'ya giden kolunun Osmanlı Devleti'nin eline geçmesi, Avrupalılar'ı yeni ticaret yolları arayışına yöneltti. Bu olay 'Coğrafi Keşifler'in nedenlerinden birini oluşturdu.
    4. İstanbul'un Fethinden sonra İtalya'ya giden bilim adamları, orada eski Yunan ve Roma eserlerini inceleyerek, 'Rönesans'ın başlamasına katkıda bulundular.

    Kimi iddialara göre Fatih Sultan Mehmet İstanbul'un fethinden sonra Truva'ya giderek Truvalı kahramanların anısına kurban kesmiştir ve
    ipar
    ipar
    Moderatör
    Moderatör


    Kadın
    Mesaj Sayısı : 246
    Yaş : 29
    İş/Hobiler : pc,matematik.
    Lakap : cikolata
    Kayıt tarihi : 03/05/08

    Kişi sayfası
    Paylaşım:
    Fatih Sultan Mehmet Left_bar_bleue0/0Fatih Sultan Mehmet Empty_bar_bleue  (0/0)
    Güç:
    Fatih Sultan Mehmet Left_bar_bleue0/1000Fatih Sultan Mehmet Empty_bar_bleue  (0/1000)
    Tecrübe:
    Fatih Sultan Mehmet Left_bar_bleue0/1000Fatih Sultan Mehmet Empty_bar_bleue  (0/1000)

    Fatih Sultan Mehmet Empty Geri: Fatih Sultan Mehmet

    Mesaj tarafından ipar Çarş. Mayıs 21, 2008 6:29 pm

    saol...
    ll * Gokche * ll
    ll * Gokche * ll
    Süper Moderatör
    Süper Moderatör


    Kadın
    Mesaj Sayısı : 736
    Yaş : 28
    Nerden : biyerlerden...
    İş/Hobiler : müzik...internet...gezmek tozmak...ders...fln
    Lakap : gökçes
    Kayıt tarihi : 17/04/08

    Kişi sayfası
    Paylaşım:
    Fatih Sultan Mehmet Left_bar_bleue1000/1000Fatih Sultan Mehmet Empty_bar_bleue  (1000/1000)
    Güç:
    Fatih Sultan Mehmet Left_bar_bleue1000/1000Fatih Sultan Mehmet Empty_bar_bleue  (1000/1000)
    Tecrübe:
    Fatih Sultan Mehmet Left_bar_bleue1000/1000Fatih Sultan Mehmet Empty_bar_bleue  (1000/1000)

    Fatih Sultan Mehmet Empty Geri: Fatih Sultan Mehmet

    Mesaj tarafından ll * Gokche * ll Çarş. Mayıs 21, 2008 6:31 pm

    öenmli dğeil...

      Forum Saati Ptsi Mayıs 20, 2024 1:40 am