KARDELEN KOLEJİ FORUMU

Hoşgeldiniz

Join the forum, it's quick and easy

KARDELEN KOLEJİ FORUMU

Hoşgeldiniz

KARDELEN KOLEJİ FORUMU

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kardelen Koleji Forumu


    3N lisansı 970 milyon Euro getirdi

    Eskişehirli
    Eskişehirli
    Administratör
    Administratör


    Erkek
    Mesaj Sayısı : 291
    Yaş : 29
    Nerden : ewdenn
    İş/Hobiler : basket-gezmek-bilgisayar-remix şarkı yapmak...
    Lakap : ß@LOĞLU
    Kayıt tarihi : 17/04/08

    Kişi sayfası
    Paylaşım:
    3N lisansı 970 milyon Euro getirdi Left_bar_bleue1000/10003N lisansı 970 milyon Euro getirdi Empty_bar_bleue  (1000/1000)
    Güç:
    3N lisansı 970 milyon Euro getirdi Left_bar_bleue1000/10003N lisansı 970 milyon Euro getirdi Empty_bar_bleue  (1000/1000)
    Tecrübe:
    3N lisansı 970 milyon Euro getirdi Left_bar_bleue1000/10003N lisansı 970 milyon Euro getirdi Empty_bar_bleue  (1000/1000)

    3N lisansı 970 milyon Euro getirdi Empty 3N lisansı 970 milyon Euro getirdi

    Mesaj tarafından Eskişehirli C.tesi Kas. 29, 2008 11:35 am

    Üç ’cep’çi A-B-C’yi paylaştı, ’3N’ lisansı 970 milyon Euro getirdi

    GSM sektöründe bir süredir tartışılan, görüntülü konuşma, daha hızlı veri iletişimini sağlayan üçüncü nesil (3N) ihalesi, krizde devlete KDV’si ile birlikte 970 milyon Euro’luk (1 milyar 970 milyon YTL) gelir sağladı.

    TELEKOM sektöründe yeni bir dönemi başlatacak üçüncü nesil (3N) ihalesi, krizde devletin kasasına 1 milyar 970 milyon YTL’lik (970 milyon Euro) gelir girmesini sağladı. Ankara’da, eski adı Telekomünikasyon Kurumu (TK) olan Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurulu (BTK) tarafından düzenlenen ihalede, Turkcell A Tipi lisansa KDV dahil 858 milyon YTL, Vodafone B Tipi lisansa KDV dahil 600 milyon YTL, Avea da KDV dahil C Tipi lisansa 512 milyon YTL’ye sahip oldu.

    IŞTE 3G'NİN HAYATIMIZA GETİRECEĞİ YENİLİKLER Foto Analiz



    Jet hızıyla onay

    20 yıllık süreyi kapsayan lisans kullanma hakkına ilişkin ihale sonuçları da dün jet hızıyla onaylandı. BTK, ihale komisyonunun onayından hemen sonra 3N ihalesinin sonuçlarını onayladığını duyurdu. Danıştay’ın onayından sonra BTK, operatörler ile imtiyaz sözleşmesi imzalayacak. Sözleşme gereği ihale bedelleri peşin olarak ödenecek. İlk ihale geçen yıl yapılmış ancak içerisinde numara taşınabilirliği olmadığı için sadece Turkcell teklif vermiş ve ihale iptal edilmişti.

    A lisansı Turkcell’in

    Turkcell’in kazandığı A tipi lisans, 40 Megahertz frekans ve band genişliğine sahip. A tipi lisanslar için yazılı teklifler alınırken, Vodafone 298 milyon Euro, Turkcell 287 milyon Euro, Avea 285 milyon Euro önerdi. Açık artırmada ise Turkcell 358 milyon Euro önerirken, Avea 348 milyon Euro’da kaldı. Vodafone ise ilk turda ihaleden çekildi. Böylece ihaleyi Turkcell kazandı.

    B tipinde kura

    35 Megahertz’lik frekansa sahip B Tipi lisansa ise Vodafone kurayla aldı. B tipi lisans ihalesinde iki katılımcı olan Vodafone da Avea da 250 milyon Euro yazılı teklif verdi. Ancak ikisi de sözlü teklif vermeyince kazanan kura ile belirlendi. Kurada şans Vodafone’a güldü ve B tipi lisansı kazanan firma oldu. 30 Megarhertz’lik frekansı bulunan C Tipi lisans ise Avea’ya kaldı. Avea, C tipi lisans ihalesi için katılımcı tek firma olarak 214 milyon Euro teklif verdi ve ihaleyi kazandı.

    Son lisans iptal

    25 Megaherz frekansını kapsayan D grubu lisans ihalesi ise katılımcı olmadığından dolayı iptal edildi. İhale komisyonu Başkanı Orhan Öğe, ihaleye katılan 3 şirketin A, B, C grubu lisanlarını almaları nedeniyle, D grubu lisans için alıcı kalmadığını söyledi. Bu nedenle D grubu için verilen zarflar açılmadı.

    3N’de frekans farkı nedir

    CEPTE 3N için açılan ihalede 3 ayrı frekansta lisans verildi. Turkcell A tipi (45 Mhz), Vodafone B tipi (35 Mhz) ve Avea da C tipi (30 Mhz) frekanslarındaki lisansları 20 yıllığına aldı. Frekans rakamının büyüklüğü, daha geniş bir yayın bandı anlamına geliyor. 45 Mhz’lik frekansta aynı anda 35 ve 30 Mhz’lik frekanslara göre çok daha fazla iletişim verisi taşımak mümkün. Bir otoban gibi düşünülürse, 45 Mhz’lik frekans, üzerinde diğer iki frekansa göre çok daha fazla şerit bulunduğu için daha yoğun trafiği kaldırabiliyor.

    Türkiye’nin yüzde 25’i 3 yılda 3N’ye kavuşacak

    İMTİYAZ sözleşmesini imzalayan operatörler hemen yatırımlarına başlayacak. Bu sürecin 3 ayı bulacağı belirtiliyor. Operatörler Türkiye’nin yüzde 25’ini 3 yılda kapsama alanına alacak.

    Kim ne teklif verdi

    A Tipi Lisans: Turkcell-358 milyon Euro

    B Tipi Lisans: Vodafone-250 milyon Euro

    C Tipi Lisans: Avea-214 milyon Euro

    OPERATÖRLERİN GÖRÜŞLERİ

    Turkcell: Krizde 858 milyon YTL katkı sağladık

    3N’de A tipi lisans alan Turkcell’in Genel Müdürü Süreyya Ciliv, kriz ortamında millete 858 milyon YTL kaynak yaratmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, şöyle konuştu: "Kriz olmasına rağmen KDV’sini de eklerseniz bu teklif 858 milyon YTL’dir. En geniş bandı aldık. Bu banttan müşterilerimize en iyi hizmeti sunacağız."

    Vodafone: Bu frekanstan ileride 4N’yi de sunarız

    VODAFONE Grubu Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi Direktörü ve Vodafone Türkiye CEO’su Ian Gray de, üçüncü nesilde hedefledikleri B lisansını almaktan son derece memnun olduklarını ifade ederek, "İhale, Danıştay tarafından onaylanır onaylanmaz gerekli hazırlıkları tamamlayarak, 3N teknolojisindeki küresel deneyimimizi Türkiye’ye yansıtacağız. Bu lisans, ileride Türkiye’de 4N teknolojisini sunma imkanı için bize yeterli frekans bandını da sağlıyor."

    Avea: C lisansını hedefledik, mutluyuz

    TÜRKİYE’nin üçüncü büyük cep telefonu operatörü Avea’nın CEO’su Cüneyt Türktan da, "Amacımız C lisansını almaktı. Çok mutluyuz" dedi. Türktan, A tipi lisans için zorladıklarını ve belirli rakamlara kadar yükseldiklerini belirterek, şunları söyledi: "Lisans anlaşmaları onaylandıktan sonra en kısa sürede hizmete gireceğiz. Zaten altyapı yatırımlarımızı yapmaya başlamıştık. Hazirandan itibaren 3N hizmeti vermeye başlayacağız."

      Forum Saati Ptsi Mayıs 20, 2024 12:07 pm