KARDELEN KOLEJİ FORUMU

Hoşgeldiniz

Join the forum, it's quick and easy

KARDELEN KOLEJİ FORUMU

Hoşgeldiniz

KARDELEN KOLEJİ FORUMU

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kardelen Koleji Forumu


    TÜRKİYE KYOTO PROTOKOLÜ'NÜ İMZALIYOR

    enesberkgüçlü
    enesberkgüçlü
    Yeni Üye
    Yeni Üye


    Erkek
    Mesaj Sayısı : 1345
    Nerden : Nevşehir
    İş/Hobiler : futbol oynamak,bilgisayarla uğraşmak
    Kayıt tarihi : 16/04/08

    Kişi sayfası
    Paylaşım:
    TÜRKİYE KYOTO PROTOKOLÜ'NÜ İMZALIYOR Left_bar_bleue9999/1000TÜRKİYE KYOTO PROTOKOLÜ'NÜ İMZALIYOR Empty_bar_bleue  (9999/1000)
    Güç:
    TÜRKİYE KYOTO PROTOKOLÜ'NÜ İMZALIYOR Left_bar_bleue9999/1000TÜRKİYE KYOTO PROTOKOLÜ'NÜ İMZALIYOR Empty_bar_bleue  (9999/1000)
    Tecrübe:
    TÜRKİYE KYOTO PROTOKOLÜ'NÜ İMZALIYOR Left_bar_bleue9999/1000TÜRKİYE KYOTO PROTOKOLÜ'NÜ İMZALIYOR Empty_bar_bleue  (9999/1000)

    TÜRKİYE KYOTO PROTOKOLÜ'NÜ İMZALIYOR Empty TÜRKİYE KYOTO PROTOKOLÜ'NÜ İMZALIYOR

    Mesaj tarafından enesberkgüçlü Ptsi Haz. 02, 2008 6:43 pm

    Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, 81 il merkezine içme, kullanma ve sanayi suyu teminiyle ilgili eylem planı hazırlandığını bildirdi.

    Bakan Çiçek, hükümetin, Kyoto Protokolü'nün onaylanmasını benimsediğini kaydetti.

    Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun, 81 il merkezine içme, kullanma ve sanayi suyu teminiyle ilgili eylem planı hakkında bilgi sunumu yaptığını bildirdi.

    Bugün itibarıyla adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre 81 il merkezinde yaklaşık 40 milyon kişinin yaşadığını ifade eden Bakan Çiçek, bu merkezler için ihtiyaç duyulan içme suyu miktarının 3.4 milyar metre küp olduğunu, temin edilen toplam su miktarının ise 5 milyar metre küpe yakın olduğunu söyledi.

    Görünürde içme suyu sıkıntısının bulunmadığını kaydeden Çiçek, şöyle konuştu:

    ''Ancak bunların dağılımı sebebiyle bazı illerde içme suyu sıkıntısı yok, bazılarında yakın gelecekte yok ama bazılarında ise bu ihtiyaç var. Bunun için 2008-2012 yıllarını kapsayacak şekilde 5 yıllık bir eylem planı hazırlanmıştır.

    Verilen bilgiye göre, 7 il merkezinde hali hazırda su açığı olup, acil su teminine ihtiyaç duyulduğu, 34 il merkezinde 2010 yılından itibaren su açığının ortaya çıkabileceği, 40 il merkezinde ise temin edilen su miktarının asgari olarak 2023 yılına kadar yeterli olacağı belirlenmiştir. Bütün bu ihtiyaçlar dikkate alınarak, sadece mahalli idarelerin kendi katkılarıyla ya da İller Bankası'nın katkı ve
    çabalarıyla değil, aynı zamanda DSİ'nin de bu süreçte devreye girip, 40 milyona yakın insanımızın, bahsettiğimiz ihtiyaçlarının karşılanması noktasında bu eylem planının devreye konulması ve uygulanması gerekmektedir. Bununla ilgili hazırlıklar zaten yapılmıştır. Bugün derli toplu bir sunum yapılmıştır.''

    Toplantıda, Türkiye'yi yakından ilgilendiren Kyoto Protokolü'nün benimsenmesiyle ilgili konunun da ele alındığını belirten Çiçek, sera gazı sorunlarının azaltılması ve sınırlandırılmasını hukuki açıdan bağlayıcı duruma getiren bu protokolün 1997 yılında imzalandığını, 2005 yılında ise yürürlüğe girdiğini anlattı.

    Bakan Çiçek, şöyle devam etti:

    ''Bugün itibarıyla 176 ülke bu protokole taraf olmuştur. Bu protokolün ilk 5 yıllık uygulaması bitmek üzeredir, bundan sonrası için de hazırlıklar başlamıştır. Türkiye, bu protokolü kendine has nedenlerle başlangıçta imzalamamıştır. İmzalanmamış olması, bu görüşmelerin de belli ölçüde dışında kalmasını mümkün kılmaktadır. Yeni dönemle ilgili hazırlıklar başladığında Türkiye'nin çekinceleri olacaksa ya da kendine has şartları gündeme getirecekse bunu benimseyip, bu sürece daha aktif katılması gerekecektir. Onun için de bu protokolün onaylanması hükümetimizce benimsenmiştir. Kısa sürede TBMM'ye de gönderip, burada da onaylanması icap edecektir.''

    Toplantıda ayrıca, 12. AK Parti İstişare ve Değerlendirme toplantısında milletvekillerinin, hükümetin icraatları, Türkiye ve bölgeleri ile ilgili tespit ve önerilerini bakanlara ilettiğini, bugün de toplantının bir bölümünde bu konuların ele alındığını kaydetti.

    -SORULAR-

    Çiçek, açıklamalarının ardından soruları da yanıtladı.

    Bir gazetecinin ''kısa sürede su sorunu bulunan iller hangileridir?'' sorusuna Çiçek, şu yanıtı verdi:

    ''Bugün için acil bir ihtiyaç olarak gözükmüyor ancak tedbir alınmadığı takdirde önümüzdeki dönem çıkabileceği için Şırnak, Sinop, Nevşehir, Erzurum, Çorum, Aydın ve Ankara. Yani 2008'de ihtiyaç vardır anlamında bunları söylemiyorum ama kısa vadede tedbirlerin alınması gerekmektedir. Bunlarla ilgili bir taraftan zaten belediyelerimiz, bir taraftan İller Bankası yatırımlarıyla ama bunlara ilaveten Devlet Su İşleri de devreye girecek. Devlet Su İşleri esasen nüfusu 100 bini geçen yerleşim yerlerinin su ihtiyacıyla ilgili geçmişte çalışmalar yapıyordu. Geçmişte yine aldığımız bir kararla artık 100 bin şartını kaldırdık. Acil ihtiyacı olan yerlerde de Devlet Su işleri, nüfus kriterine bakmaksızın il merkezlerinde bu çalışmayı yapıyor. Yatırım programlarına da bunları alıyor. Dolayısıyla 5 yıllık eylem planı kısa, orta ve uzun vadeli çalışmaların üçünü birden değerlendirme konusu yapmaktadır.''

      Similar topics

      -

      Forum Saati Cuma Nis. 26, 2024 5:11 pm